Щомісячна фінансова допомога сім’ям з дітьми , хворими на цукровий діабет, за рахунок коштів міського бюджету

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

На сьогодні в місті Богуслав Київської області зареєстровано 2 дітей з діагнозом-цукровий діабет першого типу, важка форма.
Розмір пенсії по інвалідності для таких діток складає від 1400 грн. на місяць. При тому що в середньому одна родина витрачає на підтримку важкого стану дитини від 5000 гривень на місяць.
Зважаючи на те, що пенсії катастрофічно не вистачає, щоб покрити всі витрати на забезпечення дитини всіма необхідними медичними засобами, сім’ї перебувають у складному фінансовому становищі. Тому батьки дуже прохають про виділення коштів із міського бюджету на 2020 рік для надання щомісячної фінансової допомоги 2 хворим дітям.
Хронічна гіперглікемія(високий рівень цукру в крові) при цукровому діабеті супроводжується пошкодженням, дисфункцією різних органів, особливо очей , нирок, нервів, серця, кровоносних судин. Для того, щоб уникнути ускладнень, важливо добре компенсувати діабет- тримати рівень цукру в крові в межах норми.
Для вимірювання цукру в крові у всьому цивілізованому світі користуються сенсорами.
Сенсор коштує 2000 грн. він розрахований на 14 днів.
Це безперервний контроль рівня глюкози в міжклітинній рідині за допомогою спеціального сенсора. Використовуючи такий моніторинг, пацієнт з цукровим діабетом може безперервно спостерігати за рівнем глюкози в реальному часі, і заздалегідь дізнаватися від системи про тенденції до його зниження або підвищення.
Система цілодобового моніторингу дозволяє забути про постійні виміри і проколотих пальцях (більше 8 проколів на добу!). А ще своєчасно просигналізує про небезпечні зміни концентрації цукру в крові, підкаже, коли треба вчасно зробити ін’єкцію інсуліну, якщо рівень цукру зависокий, або допоможе запобігти стану гіпоглікемії, коли дитина може втратити свідомість.
Для того, щоб медичні препарати та засоби можливо було закупити за рахунок коштів місцевого бюджету, вони обов’язково повинні бути зареєстровані в Україні.
Дороговартісні сенсори для вимірювання цукру в крові, якими користуються діти не зареєстровані в Україні, їх неможливо придбати офіційно за бюджетні кошти. Тому сенсори, якісні голки для шприц-ручок та ланцети батьки купують за кордоном або у неофіційних постачальників.
Враховуючи вищевикладене, щомісячну допомогу дітям важливо отримувати саме готівкою.
Дітям рекомендована помпова терапія. Цей прилад імітує роботу підшлункової залози, самостійно вводить необхідну кількість інсуліну саме тоді, коли цього потребує організм хворого. При помповій терапії на витратні матеріали щомісяця витрачається 3000 грн.
На кожну дитину щомісяця потрібно мінімум 5000 грн. на витратні матеріали для підтримання повноцінного життя.
За приблизною оцінкою для повного фінансування програми необхідно близько 120 000 грн. на рік.

Проєкт рішення щодо фінансової допомоги сім'ям з дітьми хворими на цукровий діабет був внесений на розгляд 19 сесії Богуславської міської ради, яка відбулася 25 лютого 2020 року. Але під час розгляду депутатом Даценком Р.М. було внесено пропозицію про зняття з розгляду даного питання.( витяг з протоколу додається)