За збереження дерев в місті Дніпрі

На жаль, в нашому місті склалася згубна практика поводження із зеленими насадженнями.

Часто для укладення плитки, улаштування парковки на тротуарі або встановлення чергового кіоску у Дніпрі нищать здорові дерева, не враховуючи їхнє збереження при проектуванні ремонтів у місті. Ще одне масове явище — кронування дерев “під стовбур”, яке фактично теж знищує рослинність, але трошки повільніше. Рослини, які можуть жити більше 100 років, просто зрізають, не давши їм дожити і половини життя. Кожне таке дерево — це:

– близко 12 кілограмів не поглинутого вуглекислого газу на рік;
– родина з 4 людей, у якої забрали річну норму кисню;
– зниження рівня шуму на 5–10%;
– 10-15°С, на які знижується температура під ним;
– близько 30 000 гривень витрат з міського бюджету на його знищення;
– тисячі гривень прибутку корупціонерів, які потім ріжуть його на дрова і пелети;
– десятки тисяч гривень на придбання та десятки років на вирощування нового дерева.

У всьому цивілізованому світі практика збереження дорослих здорових дерев — це норма, адже розвинуті міста вміють рахувати гроші та піклуватися про комфорт громадян. Нехай таким містом стане і Дніпро.

Тому ми вимагаємо від Дніпровської міської ради та міського голови Бориса Філатова:

– невідкладно заборонити видалення здорових дерев та кронування “під стовбур” — пріоритетом при реконструкції має бути екологічність та комфорт містян, а не інтереси паркувальників, власників кіосків чи виробників тротуарної плитки (відповідний проект документу додається);

– підготувати та прийняти рішення Дніпровської міської ради, яке раз і назавжди встановить єдині прозорі правила поводження із зеленими насадженнями у Дніпрі з урахуванням збереження здорових зелених насаджень та недопущення їхнього кронування “під стовбур”.

ПРОЕКТ

Про деякі питання утримання зелених насаджень у місті Дніпрі

Відповідно до підпункту 1 частини першої статті 10, статей 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105, з метою запобігання випадків пошкодження та знищення зелених насаджень місті Дніпрі, що спричиняє згубні наслідки для довкілля, санітарно-гігієнічних рекреаційних умов життя та здоров’я громадян у місті Дніпрі,

ВИРІШИЛА/В, РОЗПОРЯДЖАЮСЬ:

1. Заборонити видалення/переміщення здорових дерев для реалізації проектів реконструкцій, благоустрою, провадження підприємницької діяльності, облаштування паркувальних місць, встановлення рекламних та інших конструкції тощо.

2. Встановити мораторій на омолоджувальну обрізку дерев “під стовбур” (більше 50% крони) у м. Дніпрі протягом 1 (одного) року з моменту прийняття цього рішення.

3. Встановити, що дія даного мораторію не поширюється на видалення аварійних і потенційно небезпечних гілок або частин стовбурів дерев у місті Дніпрі, санітарне та формувальне обрізання дерев, та видалення омели з їх крон.

4. Доручити Департаменту ___________ протягом 3 місяців розробити Правила (методичні рекомендації) поводження із зеленими насадженнями у місті Дніпрі, в яких передбачити заборону видалення/переміщення здорових дерев та обрізку “під стовбур”.

5. Дія заборони, передбаченої у п.1, припиняється у разі прийняття Дніпровською міською радою рішення, передбаченого п. 4.

6. Контроль за виконанням цього рішення/розпорядження покласти на департамент благоустрою Дніпровської міської ради.

Дніпровський міський голова Б.А. Філатов

Розглянувши електронну петицію «За збереження дерев у місті Дніпрі», повідомляємо таке.
Відповідно до пункту 3 Положення про електронні петиції, затвердженого рішенням міської ради від 30.03.2016 № 38/5 (зі змінами), Протокол №13 засідання робочої групи для опрацювання електронних петицій від 08.07.2019 з пропозиціями передано міському голові для подальшого розгляду та опрацювання.
Про результати розгляду Вас буде повідомлено додатково.

Петицію підписали 1033 особи з 1000 необхідних.