Заборонити підвищувати тарифи на пасажирські перевезення в м.Дніпро до встановлювання підприємством-перевізником електронного обладнання, фіксуючого реальний пасажиропотік на кожний з автобусів

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Ми, мешканці м.Дніпро, кожного дня стикаємося з порушенням нашого права на безпечні перевезення в маршрутному транспорті: автобусах та мікроавтобусах ( Mercedes Sprinter та інших, аналогічного комфорту):
1) Водії перевозять більше пасажирів, ніж дозволено документами на транспортний засіб.
2) Інтервал руху не витримується - маршрутки доводиться чекати довше, тому на зупинках створюються черги.
3) На маршруті недостатня кількість автобусів або іх місткість не задоволняє кількості пасажиропотіку.

В той же час, компанії перевізники розповідають які вони бідні і які низькі тарифи на пасажирські перевезення в нашому місті на фоні зростання цін та мінімальної зарплати. Свою позицію перевізники аргументують даними обстеження пасажиропотоку, яким ми не віримо - бо ці дані занижені в десятки разів і зібрані не прозоро, без залучення громадськості! Ми кожного дня користуємось маршрутками і їздимо друг у друга на головах - маршрутки практично постійно забиті вщент!

Наразі знов планується підвищення тарифів, якого ми, мешканці м.Дніпро бажаємо уникнути допоки перевізники не виконають нашу вимогу щодо прозорості та справедливості розрахунку реального пасажиропотоку!

Згідно з п.2.3 МЕТОДИКИ розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту:
Під час розрахунку тарифу загальний обсяг транспортної
роботи та загальна кількість перевезених пасажирів, у тому числі з
урахуванням пільгових категорій пасажирів, які відповідно до
законодавства користуються такими правами, обґрунтовуються
Перевізником на підставі фактичних показників роботи або
встановлюються за результатами обстеження пасажиропотоків.

Ми вимагаємо зобовїязати перевізників встановити на кожен з автобусів свого маршруту обладнання для фіксації фактичних показників роботи: пасажиропотоку. Можливо з підтримкою електронних платежів чи считування електронного білета - щоб уникнути маніпуляцій з боку АТП. Функціюювання обладнання повинно бути прозорим для органів контролю та, при моживості - громадськості. І тільки після цього може йти мова про корегування вартості проїзду.

Якщо це відбудеться, буде досягнуто одразу кілька цілей:
1) Можна буде відстежувати реальний пасажиропотік.
2) Стане можливо фіксувати порушення з кількістю "стоячих" пасажирів. Штрафи за порушення правил безпеки перевезень поповнять бюджет міста.
3) Покращиться комфорт перевезень та їх безпека.
4) Зникнуть спекулювання щодо підвищення тарифів на перевезення - все буде прозоро. Зміцниться довіра до влади міста.
5) Ціни проїзду стануть справедливими.
6) Вивід грошей із тіні, поповнення бюджету за рахунок стягнення належних податків (при наявності можливостей електронної оплати проїзду).

Розглянувши електронну петицію про заборону підвищення тарифу на пасажирські перевезення у м. Дніпрі до встановлення на транспортні засоби електронного обладнання, яке фіксує пасажиропотік, повідомляємо таке.
Відповідно до пункту 3 Положення про електронні петиції, затвердженого рішенням міської ради від 30.03.2016 № 38/5 (зі змінами), Протокол №14 засідання робочої групи для опрацювання електронних петицій від 22.07.2019 з висновками та пропозиціями передано міському голові для подальшого розгляду та опрацювання.
Про результати розгляду Вас буде повідомлено додатково.