Встановити камери відеоспостереження в дитячих навчальних групах комунальних закладів дошкільної освіти м.Дніпра

ОСВІТА

Батьки вважають, що відеоспостереження - це найкращий спосіб забезпечити безпеку своїх дітей в групах.
Забезпечити наших малюків якісними, комфортними та безпечними умовами перебування у закладах дошкільної освіти – безпосередній обов’язок адміністрації та органів влади.

Сьогодні почастішили психологічного та фізичного насилля над ними та випадки викрадення дітей. Оскільки основним завданням навчального закладу є забезпечення добробуту і безпеки дітей на його території, встановлювати відеокамери законом не заборонено. Більш того, установка відеоспостереження в дитячому саду це необхідний захід, для запобігання протиправних дій та зниження ризику терористичних загроз. За допомогою відеокамер можна в будь-який момент отримати інформацію про те, що відбувається не тільки на території, але і безпосередньо в групі.

За фінансову сторону при цьому повинні відповідати місцеві чиновники, проводячи всі процедури за кошти бюджету.

Встановлення камер відеоспостереження в дитячих групах закладів дошкільної освіти дозволить :

- підвищити рівень безпеки перебування дітей в садочку;
- отримати батькам технічну можливість спостереження в режимі реального часу за життям своєї дитини;
- стимулювати співробітників дошкільного закладу у більш якісному виконанні своїх професійних обов’язків;
- можливо, це навіть могло б виправдати вихователів в деяких нещасних випадках, коли дитина травмується через власну необережність та вихователь дійсно нічого не міг зробити.

Робоча група розглянула електронну петицію згідно з чинним законодавством України.
За результатами засідання члени робочої групи відмовили у внесенні електронної петиції на розгляд сесії міської ради.
Відповідно до статті 307 Цивільного кодексу України (далі – Кодекс) фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.
Згідно із Законом України «Про захист персональних даних» згода суб’єкта персональних даних – добровільне волевиявлення фізичної особи (за умови її поінформованості) щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, висловлене у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди.
Статтею 242 Кодексу визначено, що батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей.
Ураховуючи вищезазначене, відеоспостереження в закладах дошкільної освіти можливе лише за письмової згоди на обробку персональних даних усіх батьків дітей, які є учасниками освітнього процесу та всіх працівників закладу дошкільної освіти.