Єдина система

місцевих петицій

Ініціюй! Підтримуй! Впливай!

Поки що жодна петиція не потрапила на розгляд

Перегляньте петиції та прискорте збір підписів

Остання відповідь

За заборону розміщення пересувних цирків, зоопарків, звіринців та виставок тварин у Горішніх Плавнях

Показати повний зміст петиції

Відповідає:

БИКОВ ДМИТРО ГЕННАДІЙОВИЧ

Розглянувши петицію по суті, інформуємо про наступне.
Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Отже, діяльність органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб має здійснюватися на основі повноважень, встановлених нормативно-правовими актами, у їх межах і за процедурою, встановленою законодавством.
Основним нормативно-правовим актом, що визначає компетенцію органів місцевого самоврядування є Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». Аналіз тексту закону свідчить, що серед повноважень органів місцевого самоврядування відсутнє право ухвалювати рішення про заборону здійснення господарської діяльності на відповідній території.
Норми Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» не наділяють міські ради, їх виконавчі органи та міського голову правом видавати акти спрямовані на заборону розміщення на території міста об’єктів визначених частиною 5 статті 25 цього закону чи заборону здійснювати господарську діяльність у визначеній сфері на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.
Суб’єкти господарювання, що провадять діяльність пересувних цирків, пересувних звіринців та виставок звертаються до виконавчих органів міської ради з листом у якому повідомляють про здійснення своєї діяльності на території міста. Органи місцевого самоврядування надають у відповідь лист в якому попереджають заявника про заборони передбачені ч.5 ст. 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а для пересувних цирків визначають місце для їх розташування. Питання дотримання суб’єктами господарювання обмежень передбачених чинним законодавством у сфері запобігання жорстокому поводженню з тваринами покладені виключно на відповідні підрозділи органів державної влади.
Підсумовуючи викладене, зазначаємо, що хоча мешканці міста і переймаються долею тварин у пересувних цирках та звіринцях, однак імплементувати їх волевиявлення у вигляді рішення щодо заборони розміщення таких установ і їх функціонування не можливо на рівні окремо взятої адміністративно-територіальної одиниці в зв’язку з відсутністю відповідних повноважень.
В той же час, думка містян не залишиться поза увагою адміністрації міста. Суб’єкти господарської діяльності, що порушуватимуть норми чинного законодавства про захист тварин не отримуватимуть підтримку і сприяння у здійсненні своєї діяльності на території міста.
Міський голова
Д.Г. Биков