Єдина система

місцевих петицій

Ініціюй! Підтримуй! Впливай!

Тема звернення Підписали Залишилось
Створити необхідні умови для відкриття закладу швидкого харчування "МакДональдз"! 386 5
Дозволити індивідуальне опалення поквартирно та створити програму переходу міста на автономне опалення! 361 5
Збережемо разом Художній салон 337 4
Оприлюднити генеральний план міста 39 11
Привести до порядку перехрестя вул. Г. України/вул. Волкова - режим світлофора, розмітка. 39 15
Переглянути усі петиції

Поки що жодна петиція не потрапила на розгляд

Перегляньте петиції та прискорте збір підписів

Остання відповідь

Збереження поділу на групи при вивченні української мови

Показати повний зміст петиції

Відповідає:

РАЙКОВИЧ АНДРІЙ ПАВЛОВИЧ

На електронну петицію від 14.05.2018 щодо збереження поділу класів на підгрупи при вивченні навчального предмета української мови повідомляємо наступне.
На виконання статті 231 Закону України «Про звернення громадян», відповідно до рішення міської ради від 29.03.2016 № 142 «Про електронну петицію, адресовану Кіровоградській міській раді, її виконавчому комітету» (з урахуванням змін), петицію 18.05.2018 було розглянуто постійною комісією Міської ради міста Кропивницького з питань охорони здоров’я, освіти, культури, молоді і спорту та соціальної політики.
У результаті розгляду петицію було підтримано та надано доручення управлінню освіти спільно з фінансовим управлінням Міської ради міста Кропивницького опрацювати питання стосовно виділення коштів для збереження поділу класів на підгрупи при вивченні предмета української мови в закладах загальної середньої освіти міста.
Підняте питання буде перебувати в компетенції управління освіти Міської ради міста Кропивницького.
Дякуємо Вам за активну громадську позицію та небайдужість.

Розглянувши петицію від 14.05.2018 року «Збереження поділу класів на підгрупи при вивченні навчального предмету української мови», повідомляємо наступне.
При аналізі попередньої мережі закладів освіти міста на 2018-2019 навчальний рік управлінням освіти проведено попередній розрахунок вартості поділу класів на групи при вивченні деяких предметів, а саме інформатики, іноземної та української мов, трудового навчання, і встановлено.
Поділ класів на вивчення окремих предметів регламентується Порядком поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого наказом МОН України від 20.02.2002 № 128, і відбувається при наявності у класах більше 27 учнів.
При розрахунку середньої наповнюваності класів по місту встановлено, що середня кількість дітей у класах становить 26,5 дітей.
Розподіл субвенції з державного бюджету на заклади освіти міста Кропивницького у 2018 році проводився з розрахунку середньої кількості учнів в класах – 27. Тобто, розрахунковою формулою субвенції по місту Кропивницькому не передбачено фінансування поділу класів на групи при вивченні окремих предметів та годин на індивідуальне (домашнє) навчання дітей, які за станом здоров’я не можуть відвідувати школу.
Поділ класів на вивчення предмету «Українська мова» за попередніми розрахунками буде коштувати 8 417 839 грн.
Питання доцільності поділу класів на групи при вивченні «Української мови» вивчалося методичними працівниками, проводилися консультації з вчителями, проводився аналіз рівня володіння дітьми українською мовою. На сьогоднішній день 85 відсотків учнів вільно володіють державною мовою, для 70 відсотків учнів українська є мовою спілкування. Отже нагальної потреби у вивченні рідної мови в зменшених групах немає, оскільки доцільніше
2
спрямувати кошти на вивчення дітьми іноземних мов, що є непривичними мовами і не доступні в щоденному спілкуванні.
Але, виконавчим комітетом направлено запит на Міністерство освіти і науки України про збільшення обсягу освітньої субвенції, для забезпечення поділу класів на групи при вивченні окремих предметів.

Станом на 21 жовтня надано відповідь на 27 петицій Переглянути