Єдина система

Ініціюй! Підтримуй! Впливай!

Тема звернення Підписали Залишилось
Программа «Гигиена в школах» во ВСЕХ школах города! 252 45
Запретить городской власти заходить в суды и заключать соглашения на выкуп здания ТРЦ "Успех" без общественных слушаний 252 53
Пересмотреть график движения городского транспорта в вечернее время 226 8
Исправить нумерацию маршртутов 12, 12а, 15, 15а 217 24
Нужен пешеходный переход на ул.Азовстальской! 188 15
Повна ліквідація амброзії на території м. Маріуполь 179 65
Создание вечернего кинотеатра под открытым небом 173 44
Отключение воды ночью 169 66
Ликвидация мусоропроводов в многоэтажных домах 169 71
Шлаковые горы в Мариуполе 169 78
Тема звернення Підписали Залишилось
Повна ліквідація амброзії на території м. Маріуполь 179 65
Отключение воды ночью 169 66
Ликвидация мусоропроводов в многоэтажных домах 169 71
Шлаковые горы в Мариуполе 169 78
Такси 160 67
Маршрутные такси, состояние и обслуживание жителей 142 65
Отказ подземного перехода 106 74
Продлить время работы туалета в сквере драмтеатра с 21:00 до 23:00 95 81
Вирішити питання з бебі боксами для новонароджених 94 74
Не рассматривать петицию о ликвидации мусоропроводов в домах 86 74
Переглянути усі петиції

Останні, що прийняті на розгляд

Тема звернення Підписали Прийнято До відповіді
Обязать коммунальные службы восстанавливать дорожные покрытия после ремонтов. 252 20 вересня 12
Вновь ввести автобус №100 253 20 вересня 12
Снос многоэтажного дома на восточном 257 13 вересня 5
Паління на зупинках 262 12 вересня 4
Провести комплекс мероприятий по борьбе с АМБРОЗИЕЙ! 256 12 вересня 4

Станом на 22 вересня усього прийнято до розгляду 7 петицій Переглянути

Остання відповідь

Монетизація пільг, єдиний квиток мешканця Маріуполя

Показати повний зміст петиції

Відповідає:

БОЙЧЕНКО ВАДИМ СЕРГІЙОВИЧ

Шановна Вікторіє Григорівно!

Виконавчим комітетом Маріупольської міської ради була розглянута Ваша електронна петиція «Монетизація пільг, єдиний квиток мешканця Маріуполя».
За результатами розгляду повідомляємо наступне.
З питання проїзду школярів та студентів повідомляємо наступне.
Маріупольською міською радою прийнято рішення від 23.07.2019 року №269 Про затвердження тарифів на перевезення пасажирів та багажу у електричному та автомобільному транспорті комунального підприємства «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління», згідно якого є можливість придбати учнівські та студентські проїзні білети за пільговою ціною 50% від повної вартості. Фінансове забезпечення пільги, яка надається, бере на себе місто, оскільки державним бюджетом України фінансування надання пільги не забезпечується
Перевезення студентів та школярів у маршрутних таксі міста зі знижкою 50% на теперішній час проробляється, профільним департаментом транспорту та зв’язку міської ради за моєї участі, як заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, вже проведено дві наради з приватними перевізниками міста. За результатами проведених нарад частина, а саме 14 приватних перевізників, вже надаються знижку 50% від вартості проїзду (з урахуванням знижки проїзд для школярів і студентів становить 4 грн.) студентам та школярам у будні дні з 7:00 до 16:00 за умови пред’явлення учнівського або студентського квитка (денна форма навчання). Надалі планується введення знижки на проїзд студентам та школярам на увесь транспорт приватних перевізників.
З питання контролерів у рухомому складі приватних перевізників повідомляємо наступне.
Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не передбачає конкретних форм контролю та втручання органів місцевого самоврядування в фінансово-господарську діяльність підприємств, зазначаючи лише, що серед виключної компетенції обласних рад є вирішення в установленому законом порядку питань щодо управління об'єктами спільної власності територіальних громад, що перебувають в управлінні районних, обласних та місцевих рад.
Департамент транспорту та зв’язку Маріупольської міської ради регулярно проводить наради з приватними перевізниками щодо дотримання графіків руху автобусів на маршрутах міста, культури обслуговування, регулярності руху та санітарного стану рухомого складу, також особлива увага приділяється питанню культури обслуговування пасажирів та дотриманню правил надання послуг пасажирським автомобільним транспортом. Зокрема, працівники департаменту транспорту та зв’язку, сумісно з Державною службою України з безпеки на транспорті, з початку року вже проведено 73 перевірки (станом на 01.09.2019), при проведенні планових та непланових перевірок громадського транспорту постійно акцентує увагу на питанні наявності та видачи білетної продукції представниками перевізника при роботі на маршруті.
З питання монетизації пільг повідомляємо наступне.
З 2016 року Бюджетом України не передбачені видатки на компенсаційні виплати перевізникам.
Згідно прийнятої постанови КМУ від 14 березня 2018 р. № 197 «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах» щомісячні готівкові виплати здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.
Розмір щомісячної готівкової виплати затверджується обласними, Київською міською держадміністраціями та визначається шляхом множення середньої вартості проїзду у міському комунальному транспорті в області (м. Києві) на 30 поїздок.
Орієнтовна сума на впровадження монетизації у м. Маріуполь становить більш 400 млн. грн., що неможливо в рамках міського бюджету.
Враховуючи вищевикладене, вважаємо за доцільне внести зміни до постанови № 197 від 14 березня 2018 р, з питання здійснення виплат у частині виплат з міського бюджету за пільговий проїзд осіб, що мають право пільгового проїзду згідно п. 2 ПКМУ від 14 березня 2018 р. № 197 «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах», а виплати за перевезення пенсіонерів здійснювати за рахунок коштів державного або обласного бюджету.
З питання оплати проїзду QR-кодом повідомляємо наступне.
Пілотним проектом в м. Маріуполі було введення оплати проїзду в комунальному транспорті по QR-коду. Після впровадження оплати проїзду в комунальному транспорті за допомогою QR-коду, розроблено та запущено механізм придбання проїзних квитків тривалого користування КП «МТТУ» за допомогою QR-коду, що значно спрощує придбання вищенаведених квитків. Така система розрахунку за проїзд через QR-код діє у Львові, Житомирі, Тернополі, Кременчуз, Вінниці та інших містах України.
На теперішній час Департамент транспорту та зв’язку міської ради сумісно з фахівцями Комунального підприємства «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління» опрацьовує питання поетапного впровадження автоматизованої системи оплати і контролю проїзду в міському пасажирському транспорті на базі безконтактних смарт-карт: оцінюється необхідний функціонал системи, прораховується її вартість і етапи впровадження. Приблизна вартість впровадження системи для м. Маріуполь складає порядку 8 млн. євро. Але зараз першочерговим завданням є оновлення, розвиток мережі комунального транспорту та збільшення кількості рухомого складу.
Впровадження системи електронної оплати проїзду в міському транспорті передбачено Стратегією розвитку м. Маріуполь до 2021 року «Маріуполь. Стратегія-2021», а саме одним із розділів цієї стратегії є «Сучасний транспорт та інфраструктура», та є перспективним напрямком розвитку міського транспорту.
Для покращення транспортного обслуговування та усунення незручностей через нестачу рухомого складу міського громадського транспорту, у теперішній час, в рамках проектів оновлення тролейбусного парку та автобусного парку з представництвом Європейського банку реконструкції та розвитку та з Міжнародною фінансовою корпорацією, ведеться закупівля 72 тролейбусів і 64 автобусів (вже на етапі отримання). Також в рамках цих проектів ведуться роботи по вивченню поточного стану транспортної мережі м. Маріуполь з подальшою розробкою нової транспортної моделі з урахуванням рухливості населення. Нова транспортна модель міста дозволить оптимізувати маршрутну мережу міста, створити оптимальні маршрути руху громадського транспорту, задовольнити потреби мешканців міста та використовувати транспортний ресурс міста з максимальною ефективністю.
Плановане співвідношення кількості комунального та приватного транспорту 70% на 30% після реалізації стратегії, що значно покращить якість обслуговування мешканців та гостей міста.
Додаткова повідомляємо, що основна задача громадського транспорту полягає в доставці пасажирів до ключових зупиночних пунктів, де вони, в разі необхідності, мають можливість зробити пересадку на транспорт, який рухається у потрібному їм напрямку.
Отже, після придбання нового рухомого складу з’явиться можливість організовувати транспортно-пересадочні вузли, метою яких буде реалізація руху міським транспортом з пересадкою використовуючи проїзний квиток тривалого користування КП «МТТУ», оскільки після придбання нового рухомого складу маршрутна мережа комунального транспорту буде значно поширено. Рух комунальним транспортом з пересадкою при користуванні проїзними квитками тривалого користування КП «МТТУ» є економічно вигідним. Тобто, зникне необхідність організовувати непопулярні, «пікові» та маршрути на яких відсутній постійний, направлений пасажиропотік.
При виникненні питань щодо транспортного обслуговування, Ви можете звертатись безпосередньо до – Департаменту транспорту та зв’язку Маріупольської міської ради за телефоном: 33-43-31 або за адресою вул. Миколаївська 92.
Висловлюємо Вам подяку за активну громадську позицію, та не байдужість до питань транспортної інфраструктури м. Маріуполь.

Станом на 22 вересня надано відповідь на 264 петиції Переглянути