снизить подачу тепла от "Сумитеплоенерго"

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

В домах 9, 10, 12 микрорайонов при открытых окнах температура в квартирах выше 24 градусов.
Ещё до подорожания газа, жильцы домов за свой счёт уставили счётчики тепла и регулирующие устройства в подъездах с целью экономии.
Сейчас после многократного подорожания тарифов и массовых отмен субсидий "Сумитеплоенерго" включило максимальную подачу тепла. При этом "Сумитеплоенерго" запретило регулировку подачи тепла опломбировав задвижки.
Организовать внесение показаний температуры на сайт, горячую линию с целью адекватной подачи тепла. Депутатам миськой рады подать петицию на принятие закона о снижении тарифа за некачественную подачу тепла.

Шановний Олександре Миколайовичу!
Електронна петиція «Знизити подачу тепла від ТОВ «Сумитеплоенерго» опрацьована в департаменті інфраструктури міста Сумської міської ради.
Повідомляємо, що наразі жодним нормативним документом не передбачено право мешканців житлових будинків штучно обмежувати подачу теплоносія до житлового будинку, з метою економії плати за отримані послуги з централізованого опалення.
Державні програми з встановлення будинкових приладів обліку теплової енергії направлені на забезпечення оплати споживачами фактично отриманих послуг з централізованого опалення.
За інформацією ТОВ «Сумитеплоенерго» щодо твердження викладеного у петиції: «В домах 9,10,12 микрорайонов при открытых окнах температура в квартирах выше 24 градусов» повідомляємо наступне.
16 листопада 2018 року представниками ТОВ «Сумитеплоенерго» комісійно з ТОВ «КК «Сумитехнобудсервіс» проведено обстеження якості послуг з централізованого опалення в житловому будинку по пр. М. Лушпи, 10 (кв. 326).
У ході обстеження встановлено:
- за інформацією мешканки кв. 326 гр. Пуриничевої Г.В., що отримана у телефонному режимі (тел. 0951355322) наразі немає претензій до якості послуг ТОВ «Сумитеплоенерго» з централізованого опалення;
- фактична температура повітря у квартирах по стояку кв. 326 становить, а саме: кв. 334 - +20°С, у кв. 342 - +21°С, у кв. 354 -+22°С. Вказане підтверджується підписами мешканців квартир на акті обстеження.
Щодо твердження викладеного в петиції: «Сумитеплоенерго» включило максимальну подачу тепла» слід зазначити, що останнє не є обґрунтованим.
Робота системи теплопостачання від Сумської ТЕЦ та котелень заснована на якісному централізованому регулюванні по основній тепловій потужності. Кількість тепла, що подається ТОВ «Сумитеплоенерго» до житлових будинків регулюється зміною температури теплоносія в теплових мережах в залежності від температури зовнішнього повітря на джерелі теплової енергії та необхідністю забезпечення нормативної температури гарячої води у кінцевого споживача.
Згідно вимог п. 6.3.33 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України від 14.02.2007 р. № 71 використання запірної арматури для регулювання параметрів теплоносія не дозволяється.
Положення п.6.7.35 ДБН В.2.5-67:2013 ОПАЛЕННЯ, ВЕНТИЛЯЦІЯ ТА КОНДИЦІОНУВАННЯ (далі - ДБН В.2.5-67:2013) не допускає застосовувати запірну арматуру як регулюючу.
При цьому тепловий та гідравлічний режими системи теплоспоживання будівлі повинен узгоджуватись із тепловими та гідравлічними режимами джерела теплопостачання (п. 6.1.13 ДБН В.2.5-67:2013).
Тобто настройки запірно - регулюючої арматура (далі –запірна арматура) у житлових будинках повинні забезпечувати розрахункові гідравлічний та температурний режими роботи внутрішньобудинкової системи опалення для отримання споживачам послуг з централізованого опалення нормативної якості.
Вимоги п. 11 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою КМУ від 03.10.2007 № 1198 забороняють самовільне втручання в діючі системи теплопостачання.
Самовільне втручання окремих споживачів у роботу внутрішньобудинкової системи опалення з метою штучного обмеження подачі теплоносія на житлових будинок, призводить до розбалансування роботи такої системи, зниження якості послуг у окремих житлових помешканнях, порушення санітарно-гігієнічних норм, а також конфліктним ситуаціям між мешканцями житлового будинку.
З метою забезпечення права всіх споживачів у житловому будинку на отримання послуг з централізованого опалення нормативної якості ТОВ «Сумитеплоенерго» опломбовує запірну арматуру виключно у положенні при якому забезпечуються розрахункові гідравлічний та температурний режими роботи внутрішньобудинкової системи опалення, що узгоджений із тепловими та гідравлічними режимами джерела теплопостачання.
Згідно положень абз. 2 п.8 ч.2 ст. 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», якщо встановлено факт несанкціонованого втручання окремих споживачів у внутрішньобудинкову систему опалення, що призвело до її розбалансування, обсяг теплової енергії, необхідний для досягнення нормативної температури в приміщенні (приміщеннях), перерозподіляється на таких споживачів.

Петицію підписали 274 особи з 250 необхідних.