Про закриття торф'яної котельні на бульварі Просвіти, 9

ЕКОЛОГІЯ

Із серпня 2019 року мешканці вулиць Бульвар Просвіти, 13 та 15, прилеглих будинків з вулиць Лучаківського,13 та Будного, 32а потерпають від діяльності котельні ТОВ “Тернопільтепло”, переобладнаної під використання торф'яної крихти . Більше двох десятиліть тут працювала котельня на газі, до роботи якої не було зауважень чи скарг. З серпня 2019 року тернополяни регулярно скаржаться на страшенний гул котельні у нічний період. Заміри фахівців держспоживслужби, сертифікованих лабораторій екологічних служб свідчать, що порушується чинне законодавство України. Рівень шуму перевищує усі допустимі норми. Не менших прикрощів завдає страшенний сморід та дим від роботи котельні. Рівень викидів діоксину сірки, зафіксований експертами, перевищує норми у 5 разів.
Навіть вигрузка торфу перетворюється на двогодинний звуковий терор.
Поруч із котельнею розташований дитячий садочок №35, школа №16 та стадіони тернопільського педагогічного університету. Дуже прикро, що юні тернополяни змушені дихати цією гидотою, яка, звичайно, не покращує здоров'я.
Мешканці нашого мікрорайону змушені відмовлятись займатись спортом, оскільки після 10-15 хвилин перебування на стадіонах викликає неприємні відчуття в горлі та органах дихання.
Торф'яні технології, встановлені на газовій котельні давно застарілі і від них відмовляються у Європі.
Також мешканці прилеглих вулиць не знали про громадські слухання щодо так званого переобладнання частини газової котельні під торф'яну.
Понад 500 тернополян нашого мікрорайону підписали звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Тернопільської облдержадміністрації та інших органів влади щодо заборони діяльності торф'яної котельні.
У нашому мікрорайоні юні тернополяни почали частіше хворіти, батьки розповідають про алергічні реакції дітей, яких раніше не було. У січні 2020 року мешканець Бульвару Просвіти захворів на онкологію. До того чоловік щороку перевіряв стан свого здоров'я і не скаржився на погане самопочуття.
Оскільки протягом тривалого часу працівники торф'яної котельні намагались привести роботу свого підприємства до норм чинного законодавства, але їм це не вдалося, просимо міського голову зобов'язати керівництво КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" закрити торф'яну котельню, розірвавши договір оренди з підприємством-орендарем ТОВ “Тернопільтепло”.

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 9 квітня петицію підписали 179 осіб з 300 необхідних.