Оголосити котів частиною екосистеми міста Вінниця

Хочу звернути увагу вінничан на проблему яка залишилась поза увагою мерії, а розібратись громадянам самотужки, не під силу. Мова знову про безпритульних тварин, які потерпають від людської жорстокості, особливо останнім часом. Рівень жорстокого поводження з тваринами в місті перейшов межу та сколихнув інформаційне поле України, повідомлення про собаку з знятою живцем шкірою розлетілось українським ЗМІ, що нашкодило іміджу міста та пов’язує його з шкуродерами. Це є неприпустимим в цивілізованому суспільстві, за такі дії законодавством України передбачено кримінальну відповідальність. Але звісно за цей вчинок ніхто покарання не поніс.
Для вирішення проблеми з безпритульними собаками за ініціативи міської ради був побудований муніципальний притулок, але він досі не працює. Тварин майже не приймають, на базі притулку не стерилізують, хоча були виділені значні кошти на обладнання для ветеринарних послуг в притулку. Маю надію, що все налагодиться і притулок запрацює належним чином.
Однак з безпритульними котами ситуацію навіть не намагались вирішити, через відсутність міської програми щодо стерилізації котів, їх чисельність зростає та ніяк не контролюється. З огляду на те, що культура поводження з тваринами в населення низька, ці тварини потерпають від людської жорстокості внаслідок умисних дій та нещасних випадків. По всій Вінниці котів труять, чинять звірства, б’ють та калічать. За такі дії передбачено кримінальну відповідальність, але в цих випадках важко встановити особу злочинця, тому як такі люди зазвичай боягузливі і можуть виступати тільки катами для тих хто не може себе захистити. Тваринам і так важко вижити в міських умовах в постійних пошуках їжі та води, а взимку потерпають від холоду . Люди в своєму невігластві позакривали підвальні приміщення в надії не допустити котів, натомість дуже успішно сприяють розмноженню пацюків та мишей, які вже ходять біля під’їздів навіть вдень!
Наслідуючи гуманну практику Києва, Львова, Дніпра, Каменського, Одеси, а незабаром долучаться Рівне та Харків, необхідно дати можливість котам вільно жити та пересуватися в підвалах, на горищах і в інших місцях їх постійного перебування, оскільки, по-перше, через відсутність притулків, це їх єдиний будинок, і, по-друге, вони виконують важливу функцію - знищують гризунів, які є розповсюджувачами багатьох інфекцій. Тому наявність котів на вулицях сприяє стримуванню темпів зростання інфекційних захворювань.
Міська рада повинна не стояти осторонь проблеми, та на підтримку Закону України «Про жорстоке поводження з тваринами» пропагувати гуманне ставлення до тварин, це передбачено ст.ст.5, 6 а саме зазначено, що «виховання гуманного ставлення до тварин є важливою складовою етичного, культурноготаекологічноговихованнягромадян. Виховання гуманного ставлення до тварин передбачає формування високого рівня еколого-етичної свідомості та культури громадян.»
Водночас, слід приділити увагу питанню їхнього розмноження, а саме проведенню заходів з гуманної біостерилізації, вакцинації, реєстрації та облаштування домівок.
Прошу вивчити досвід інших міст та долучитись до практики гуманізму, пропаганди доброго ставлення до тварин. Надати можливість громадянам безкоштовної біостерилізації. Це однозначно покращить санітарний стан міста, та зробить його дійсно комфортним та європейським для людей та тварин.

Ваша петиція, щодо визнання вуличних котів частиною екосистеми міста та здійснення заходів з біостерилізації, опрацьована виконавчим комітетом Вінницької міської ради.
Аналіз ситуації у сфері поводження з безпритульними тваринами в нашому місті та досвід європейських країн дає нам можливість зробити висновок, що їх безконтрольне розмноження, призводить до загибелі тварин та жорсткого поводження з ними, погіршення санітарно-епідеміологічного та екологічного стану, якості життя мешканців і гостей міста. Для фактичного скорочення кількості безпритульних тварин та зменшення забруднення території міста відходами їх життєдіяльності, що сприяє безпеці та збереженню здоров’я населення, формуванню сучасного гуманного ставлення до тварин, які знаходяться поруч з людиною, рішенням міської ради від 24.06.2016 р. № 310 затверджена нова «Програма регулювання чисельності тварин гуманними методами в м. Вінниці на 2016 – 2020 рр.». (далі – Програма).
Відповідно даної Програми, перебування безпритульних котів можливо під опікою та відповідальністю фізичних осіб, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, громадських і благодійних організацій. Одним з обов’язків опікунів безпритульних тварин, є забезпечення догляду за тваринами, що знаходяться під їх опікою, з урахуванням їх біологічних, видових та індивідуальних потреб і особливостей.
Крім того, для реалізації заходів Програми, в нашому місті збудовано сучасний муніципальний притулок для тварин. Основним напрямком діяльності даного притулку, це масова стерилізація безпритульних тварин, стимулювання громадян забирати тварин із притулків, робота з освіти населення та створення системи обліку, реєстрації свійських тварин. На даний час, на завершальному етапі оформлення відповідної ліцензії для здійснення заходів стерилізації.
Варто зазначити, що у 2017р., в рамках програми «Бюджет громадських ініціатив», реалізовано проект «Не будь байдужим – стерилізуй тварину, припини ріст безпритульності», завдяки якому стерилізовано 500 безпритульних кішок та кішок, що належать соціально-незахищеним верствам населення та у м. Вінниця. Також, профільними департаментами міської ради був підтриманий проект «Стерилізація безпритульних тварин - основний метод контролю їх кількості», поданий волонтерами міста для реалізації за рахунок коштів Бюджету громадських ініціатив м. Вінниці у 2019 р. якій передбачає стерилізацію 500 кішок.
Щодо питання перебування котів в підвалах, горищах, повідомляю, що згідно ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» спільне майно багатоквартирного будинку — приміщення загального користування (у тому числі допоміжні, такі як: колясочні, комори, сміттєпроводи, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, тощо.
Також ст. 5 даного закону передбачає, що спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.
Враховуючи викладене питання щодо надання дозволів на розміщення в підвальних приміщеннях котів має вирішуватись виключно за рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирних будинків.
Дякуємо Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.